Periodontoloji Kliniği
17 Ekim 2022



- Periodontoloji nedir?

Periodontoloji, dişeti ve kemik gibi dişin çevresindeki dokuların sağlığı ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

- Diştaşı temizliği zararlı mıdır?

Diştaşı temizliğinden sonra 1-2 gün dişlerde soğuk,sıcak gibi yiyecek ve içecekler tüketildiğinde hassasiyetler oluşabilir. Ancak bu durum geçicidir. Florürlü macunlarla dişler düzenli fırçalandığı takdirde hassasiyet geçecektir. Diştaşlarının içinde bulunan bakterilerin ürettikleri asitler dişlere ve kemiğe zarar vermektedir. Bu nedenle diştaşlarının temizlenmesi gerekmektedir.

- Dişeti hastalıkları genetik midir?

Dişeti hastalıklarının bazıları genetiktir. Ancak bunların sayısı azdır. Buna karşın dişler fırçalandığı halde diştaşı oluşumunun engellenmesi genetik nedenlerle değildir. Düzenli  ve doğru dırçalama ile diştaşımı oluşumu engellenebilir.

- Çene kemiklerinin erimesini nasıl önleyebiliriz?

Dişlerin çevresindeki kemiklerin erimesinin en büyük nedeni plak ve diştaşıdır. Plağın zamanla sertleşmesiyle diştaşı oluşur.Bu oluşumları engellemek için dişlerin bütün yüzeylerini günde en az 2 defa düzenli fırçalanmalıdır. Ayrıca günde bir kere de dişlerin araları ara yüz temizliği ürünleri (diş ipi, ara yüz fırçası) ile temizlenmelidir. Düzenli olarak 6 ayda bir diştaşı temizliği ve yılda 1 kontrol filmleri yararlı olacaktır.

- Hangi durumlarda diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalıyız?

Dişlerin çevresindeki diş etlerinde hiç kayıp olmayan sağlıklı hastaların dişipi kullanmaları gerekmektedir. Dişlerin arasında aralanmalar olmaya başladıkça diş hekiminizin önereceği boyutta ara yüz fırçası kullanmanız gerekmektedir.

- Dişeti ameliyatlarından sonra nelere dikkat etmeliyiz? 

Dişeti ameliyatlarından sonraki 1-2 gün içinde hafif ağrılar olabilmektedir. Hekiminizin vereceği ilaçları kullanarak ameliyat sonrası daha rahat geçirebilirsiniz, ilk gün sıcak gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Eğer dikiş atılmışsa ameliyatın türüne göre 1 ya da 2 hafta sonra dikişler alınmalıdır.

Kliniğimizde yapılan tedavi işlemleri

Kemik içi implant,

Subgingival küretaj,                                      Bağ dokusu grefti,

Detertraj,                                                       Bio materyal uygulaması,

Tunnel operasyonu                                        Periodontal şine(devamlı-geçici),

Gingivektomi,                                               Hemiseksion,

Gingivoplasti,                                               Aşırı kole hassasiyeti,

Flep operasyonu,                                          Frenektomi,

Periodontal apse tedavisi,                             Vestibüloplasti,